evexia

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τι είναι;

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι αυτοφλεγμονώδες και αυτοάνοσο νόσημα.

Εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (λοιμώδεις) που προκαλούν διαταραχή στην ανοσολογική απάντηση.

Η νευροανοσολογία μας βοήθησε να κατανοήσουμε την παθοφυσιολογία της νόσου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι η άμυνα του οργανισμού, μας προστατεύει από εξωγενείς λοιμώδεις παράγοντες όπως μικρόβια, ιούς κλπ.

Τα Τ-λεμφοκύταρα, αντιπροσωπεύουν ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι εξειδικευμένο και αναγνωρίζει τον κάθε λοιμογόνο παράγοντα ως μοναδικό.Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει και τον εαυτό μας και γι αυτό δεν μας επιτίθεται. Αυτό, ονομάζεται ανοσολογική ανοχή

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτή η ανοσολογική ανοχή διαταράσσεται και τα Τ-λεμφοκύτταρα στρέφονται ενάντια στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός), προκαλώντας καταστροφή της μυελίνης των νεύρων.

Η μυελίνη των νεύρων μεταφέρει τα μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτό διαταράσσεταικαι τα μηνύματα κίνησης, αίσθησης, σκέψης δεν μπορούν να μεταφερθούν με φυσιολογικό τρόπο.

Αυτή η διαταραχή μυελίνης εκδηλώνεται με συμπτώματα που είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο με πολλαπλή σκλήρυσνη.

Οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτή η ανοσολογική ανοχή διαταράσσεται και τα Τ-λεμφοκύτταρα στρέφονται ενάντια στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός), προκαλώντας καταστροφή της μυελίνης των νεύρων. Η μυελίνη των νεύρων μεταφέρει τα μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτό διαταράσσεται και τα μηνύματα κίνησης, αίσθησης, σκέψης δεν μπορούν να μεταφερθούν με φυσιολογικό τρόπο. Αυτή η διαταραχή μυελίνης εκδηλώνεται με συμπτώματα που είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση.

Αναλυτικότερα:

  • Η κινητικότητα επηρεάζεται, η μετακίνηση γίνεται δύσκολα, διαταράσσεται η ισορροπία, εμφανίζεται αδυναμία και σπασμοί στους μύες.
  • Η ισορροπία διαταράσσεται, αυξάνει ο κίνδυνος πτώσης κι δημιουργούνται φοβίες πτώσης.
  • Εμφανίζεται σπαστικότητα, που είναι η αυξημένη σύσπαση των μυών ακούσια, χωρίς τη θέληση του ατόμου. Οι μύες γίνονται περισσότερο άκαμπτοι και δύσκολα μπορούν νε κινήσουν το σώμα.
  • Διαταραχές βάδισης:

Τρόμος: εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της κίνησης και δυσκολεύει τις δραστηριότητες.

  • Διαταραχές όρασης – οπτική νευρίτιδα:

      Θολή όραση, διπλωπία, διαταραχές στις κινήσεις του ματιού

  • Προβλήματα ομιλίας: συχνά είναι ήπια και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κατανόηση του λόγου.
  • Προβλήματα κατάποσης: δυσκολία στη μάσηση, βήχα, αίσθηση ότι η τροφή δυσκολεύεται να προωθηθεί στον οισοφάγο.
  • Κόπωση – εύκολη κούραση: θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει δραστηριότητες. Χρειάζεται ξεκούραση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα χέρια και τα πόδια τα αισθάνεται βαριά.
  • Αϋπνία: η ρύθμιση του ύπνου βελτιώνει και την κόπωση
  • Πόνος: τον αισθάνεται ως μαχαιριά, καυσαλγία ή σφίξιμο. Είναι άσχημη εμπειρία, η οποία καταβάλλει το άτομο ψυχοσυναισθηματικά.
  • Προβλήματα ούρησης και αφόδευσης: αισθάνεται ότι θέλει να ουρεί πολύ συχνά.

Η εξέλιξη της νόσου είναι απρόβλεπτη. Σε κάποιους προκαλεί ήπια συμπτώματα, ενώ σε άλλους εξελίσσεται γρήγορα. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δε σημαίνει ότι ένας ασθενής θα εκδηλώσει όλα τα συμπτώματα της νόσου.

Στο 85% των ατόμων, η σκλήρυνση κατά πλάκας εξελίσσεται με υποτροπές (ώσεις) και υφέσεις.

Αποκατάσταση πολλαπλής σκλήρυνσης στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία

Οι περιπτώσεις που εξελίσσονται με υποτροπές (ώσεις), συνήθως νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και ρυθμίζεται η αγωγή στην οξεία φάση.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, νοσηλεύονται οι ασθενείς, μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο για την αποκατάσταση των εκδηλώσεων της ώσης.

Η Επιστημονική Ομάδα της Ευεξίας αποτελείται από Ιατρούς Αποκατάστασης, οι οποίοι συνεργάζονται με το Νευρολόγο που παρακολουθεί και ρυθμίζει τη φαρμακευτική του αγωγή και συνεργάζονται με την υπόλοιπη Ιατρική Ομάδα της Ευεξίας, Νευρολόγο, Ουρολόγο,  Καρδιολόγο, Πνευμονολόγο, Ορθοπεδικό – καθώς και με τη θεραπευτική Ομάδα – φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, ψυχολόγους) και καθορίζουν τους στόχους της θεραπείας μαζί με τον ασθενή, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης για το κάθε άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση ξεχωριστά.

Η εκτίμηση της κλινικής εικόνας, βασίζεται σε διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης (EDSS, 9-Hole Peg Test), προκειμένου να συλλέξουμε όλες τις πληροφορίες, να αποτυπώσουμε το μέγεθος και το είδος των προβλημάτων, ώστε το πρόγραμμα αποκατάστασης να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διαταραχών στο σύνολο τους.

Τα προγράμματα θεραπειών περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία (επιλέγεται η κατάλληλη κάθε φορά θεραπευτική τεχνική) και μηχανήματα αποκατάστασης, ρομποτικά συστήματα βάδισης και συστήματα εκπαίδευσης άνω άκρων, θεραπεία F.E.S, B.W.G.S, εκπαίδευση ισορροπίας με biofeedback, θεραπείες πόνου, θεραπεία στην πισίνα για ελάττωση της σπαστικότητας, την εκπαίδευση της ισορροπίας και την ενδυνάμωση των μυών, νευρομυϊκή διέγερση για την εκπαίδευση προβλημάτων κατάποσης, ψυχολογική υποστήριξη για την βελτίωση της διάθεσης, εκπαίδευση μνήμης – αντίληψης – επίλυσης προβλημάτων, εργοθεραπεία για τη βελτίωση της αυτονομίας.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, βοηθάμε τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση να ξανακερδίσουν τις ικανότητες τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Μετά το εξιτήριο από την Ευεξία, ο ασθενής συνεχίζει το πρόγραμμα αποκατάστασης με θεραπείες ημερήσιας νοσηλείας, χωρίς διαμονή στην Ευεξία.

Είμαστε κοντά σας και μετά το εξιτήριο.

Αναλαμβάνουμε να ετοιμάσουμε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσετε τη θεραπεία αποκατάστασης μέσω του Ασφαλιστικού σας Ταμείου χωρίς καμία επιβάρυνση.

 

 

Στo Kέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη