evexia

Μετεγχειρητικές Παθήσεις

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση αφορά ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση ορθοπεδικών παθήσεων (κατάγματα κάτω άκρων, πολυκαταγματίες, αρθροπλαστικές ισχίου, γόνατος) και νευροχειρουργικών παθήσεων (κατάγματα σπονδυλικής στήλης, ιππουριδική συνδρομή).

Τα συχνότερα κατάγματα είναι του μηριαίου οστού και συμβαίνουν σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Μετά το χειρουργείο, εστιάζουμε σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα:

Α) διερευνούμε τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν την πτώση του ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστούν και να προληφθεί μια νέα πτώση στο μέλλον

  • Γνωρίζετε ότι μετά την πρώτη πτώση, ο κίνδυνος να ξαναπέσει πολλαπλασιάζεται?
  • Γνωρίζετε ότι το 70% των πτώσεων μπορεί να προληφθεί? *1

Β) μετά το χειρουργείο ο ασθενής έχει ανάγκη από φροντίδα και νοσηλεία αλλά κυρίως από ιατρική παρακολούθηση από πολυπληθή επιστημονική ιατρική ομάδα που διερευνά και δίνει λύσεις στα προβλήματα του ανθρώπου σας.

  • Ιατρούς Αποκατάστασης
  • Παθολόγους
  • Ορθοπεδικό
  • Νευρολόγο
  • Καρδιολόγο
  • Ουρολόγο
  • Μικροβιολόγο
  • Ακτινολόγο 

Οι Ιατροί αποκατάστασης είναι οι εξειδικευμένοι ιατροί που παρακολουθούν τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή και σε συνεργασία με όλη την ιατρική ομάδα δίνουν εξατομικευμένες οδηγίες (πρόγραμμα αποκατάστασης) στους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους και θεραπευτές πισίνας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του κάθε ασθενή για τον μετεγχειρητικό πόνο, το οίδημα, τη δυσκαμψία της άρθρωση, την ορθοστάτηση, την ισορροπία, τη βάδιση και τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.

Η αποστολή μας, στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να ξανακερδίσουν τις ικανότητες τους γρήγορα και να επιστρέψουν στην οικογένεια τους.

Βασικός στόχος μετά το χειρουργείο, δεν είναι απλώς η βάδιση αλλά ή ασφαλής βάδιση που θα προφυλάξει τον άνθρωπο σας από δυσάρεστες πτώσεις στο μέλλον.

Για το λόγο αυτό, όλοι οι ασθενείς πριν το εξιτήριο από το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, εξετάζονται με εξειδικευμένο εξοπλισμό, για να καθοριστεί ο κίνδυνος πτώσης. 

Τα Στάδια αποκατάστασης μετά το χειρουργείο

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

1ο Στάδιο: ο κατακεκλιμένος ασθενής, είναι αυτός που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να γυρίσει στα πλάγια.

Συνήθως, είναι μεγάλης ηλικίας*12, έχει άνοια, σαρκοπενία*13, Οξεία Συγχυτική Κατάσταση*2, η οποία είναι μια επιπλοκή από το Stress της χειρουργικής επέμβασης, λοιμώξεις με πυρετό, κακή γενική υγεία με πολλά νοσήματα.

Είναι ο ασθενής που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες*11

Στο στάδιο αυτό, χρειάζεται υποστήριξη της γενικής υγείας, ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης που απορρυθμίζονται με το στρες του χειρουργείου, έλεγχο της ικανότητας κατάποσης, αντιμετώπιση της οξείας συγχυτικής κατάστασης, πιθανών λοιμώξεων και πρόληψη κατακλίσεων, οι οποίες άμεσα, σε λίγες ώρες μπορούν να δημιουργηθούν ή εάν υπάρχουν να επιδεινωθούν.

Το 1ο Στάδιο είναι καθοριστικό για την πορεία εξέλιξης του ασθενή.

Εκτός από την υποστήριξη της γενικής υγείας, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπείες για:

  • Τη διατήρηση καλής κατάστασης της καρδιάς και των πνευμόνων
  • Την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Τη διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων
  • Την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού οιδήματος
  • Την πρόληψη των κατακλίσεων
  • Τη διευκόλυνση απόχρεμψης φλεμάτων
  • Την πρόληψη φλεβοθρόμβωσης λόγω της στάσης της ροής του αίματος στις φλέβες των ποδιών

Το Στάδιο αυτό, χαρακτηρίζεται από επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλο το προσωπικό της Ευεξίας, ιατρικό, θεραπευτικό και νοσηλευτικό.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

2ο Στάδιο: ο ασθενής μπορεί να καθίσει

Οι περισσότεροι ασθενείς, κατά την εισαγωγή τους στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, έχουν τη δυνατότητα να εγερθούν στην καθιστή θέση.

Ο Ιατρός Αποκατάστασης του θαλάμου (Φυσίατρος), καθορίζει τους στόχους της θεραπείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Η αρχική εξέταση, περιλαμβάνει μετρήσεις σύμφωνα με Διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης για:

  • Την κίνηση των αρθρώσεων
  • Τη δύναμη των μυών αναλυτικά
  • Το μετεγχειρητικό οίδημα
  • Την ένταση του πόνου
  • Την αναπνευστική και καρδιαγγειακή ικανότητα του ασθενή

Βάση των μετρήσεων, δημιουργούνται οι στόχοι του Προγράμματος Αποκατάστασης σε συνδυασμό με το ποσοστό φόρτισης του σκέλους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού που τον χειρούργησε.

Οι μετρήσεις αυτές, επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα και επαναπροσδιορίζονται οι ανάγκες του ασθενή και οι στόχοι της θεραπείας.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

3ο Στάδιο: Έγερση στην όρθια θέση

Στο στάδιο αυτό, σημαντικό ρόλο έχει η δύναμη και ο συντονισμός των μυών, η ιδιοδεκτικότητα, η ένταση του πόνου, το οίδημα στην περιοχή της επέμβασης αλλά η καθοριστική παράμετρος είναι η συνεργασία του ασθενή, η διάθεση και η θέληση. Χρειάζεται παρότρυνση, κίνητρα και αποφασιστικότητα.

Σε αυτό, βοηθούν τα εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα αποκατάστασης που καταγράφουν τις επιδόσεις και τα προβλήματα στην κάθε θεραπεία, ώστε οι έμπειροι θεραπευτές να επιμείνουν σε συγκεκριμένα σημεία στην θεραπεία και να επιτύχουν ασφαλή στατική και δυναμική ισορροπία, που είναι προϋπόθεση για το επόμενο στάδιο. Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης περιλαμβάνει:

Ψυχολογική Υποστήριξη 

Η ψυχοσυναισθηματική διάθεση είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων αποκατάστασης. Οι Ψυχολόγοι αξιολογούν την κατάσταση και υποστηρίζουν κατάλληλα τον ασθενή.

Θεραπεία Biofeedback

Πρόκειται για θεραπεία που βοηθά να απομονώσει στο μυαλό κάτι συγκεκριμένο και να ασχοληθεί με αυτό. Το γενικό, το κάνει ειδικό. Δίνει ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, βοηθώντας την επανεκπαίδευση του ασθενή σε δραστηριότητες. Πχ. ο ασθενής πρέπει να φορτίσει το πόδι 30% του βάρους του σώματος. Μόλις η φόρτιση φτάσει στο 30%, ακούγεται ηχητικό σήμα (ακουστικό) και κοκκινίζει η οθόνη (οπτικό), κι έτσι ο ασθενής σταματά να φορτίζει επιπλέον το πόδι του.

Θεραπεία πόνου

Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή, επιλέγονται οι θεραπείες πόνου:

  • Θεραπεία trigger points
  • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση
  • Ενδομυϊκός ερεθισμός
  • Βελονισμός
  • Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες
  • TENS
  • TVPS*10
  • Θεραπεία Interlink*3

Θεραπεία του μετεγχειρητικού οιδήματος

Αντίστοιχα, για να μειωθεί το οίδημα, επιλέγουμε

  • Συσκευές διαλείπουσας πίεσης 
  • Συσκευές διαλείπουσας πίεσης με ροή ψυχρού νερού
  • Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες
  • Θεραπεία Interlink*3

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως Νόσος Πάρκινσον, άνοια, παλαιό εγκεφαλικό επεισόδιο, δυσκολεύουν τον ασθενή και στο Στάδιο 3 και στο Στάδιο 4.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

4ο Στάδιο: Ασφαλής βάδιση

Ο ασθενής εκπαιδεύεται στην διαδικασία βάδισης με την βοήθεια υποβοηθητικών συστημάτων, όπως: σύστημα ανάρτησης, με σκοπό την ελάττωση του βάρους του σώματος και την ασφαλή υποστήριξη του ασθενή, δίζυγο βάδισης, περιπατητήρα, βακτηρία αγκώνος, μασχάλης ή απλή βακτηρία

Ο ασθενής, μαθαίνει τη βάδιση εμπρός – πίσω και πλάγια βήματα, βήματα απόστασης, αλλαγή κατεύθυνσης και βάδιση με εμπόδια.

Αξιολογείται με εξειδικευμένες μετρήσεις (ανάλυση βάδισης), καταγράφονται όλα τα στοιχεία αναλυτικά σε κάθε φάση της βάδισης (φάση που στηρίζεται το πόδι, φάση που βρίσκεται στον αέρα )και προσαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης βάδισης, ώστε να επιτευχθεί ασφαλής βάδιση.

Μετριούνται το μήκος του βήματος, ο χρόνος, οι αποκλίσεις από τον κάθετο άξονα κλπ.

Επίσης, αξιολογούνται οι μετρήσεις της λειτουργικής ικανότητα του ασθενή, όπως ο χρόνος που χρειάζεται να σηκωθεί από την καρέκλα, να βαδίσει 10 βήματα και να ξανακαθίσει.

Τα συμπεράσματα από αυτές τις μετρήσεις, είναι σημαντικά για τις συμβουλές και τις οδηγίες προς τον ασθενή.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

5ο Στάδιο: Ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών

Ο ασθενής, εκπαιδεύεται στον ασφαλή τρόπο να ανέβει και να κατέβει σκαλοπάτια μόνος του, ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητος.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Γιατί είναι απαραίτητη η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;

Τα ηλικιωμένα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες*11 και είναι επιρρεπείς σε επιπλοκές (όπως οξεία συγχυτική κατάσταση*2, πνευμονική εμβολή, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, κατακλίσεις – δηλαδή πληγές στο σώμα που δημιουργούνται συνήθως στον κόκκυγα, στις πτέρνες, στους αστραγάλους, στην πλάτη –  επιμόλυνση του τραύματος κ.α) ή έχουν παθήσεις που δυσκολεύουν την αποθεραπεία του ασθενή (νόσος Πάρκινσον, παλαιό εγκεφαλικό, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, νεφρική ανεπάρκεια κ.α).

Για τους λόγους αυτούς, διεθνώς, δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Αποκατάστασης, που είναι εξειδικευμένες δομές Υγείας, για να καλύψουν τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, νοσηλευτικής φροντίδας και αποκατάστασης ασθενών με παθήσεις όπως μετά το χειρουργείο για ασφαλή αποθεραπεία.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Διαδικασία εισαγωγής στο κέντρο αποκατάστασης Ευεξία

Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Εξέταση του ασθενή από Ιατρό Παθολόγο και ενημέρωση του υπεύθυνου συγγενή
  • Εξέταση από τον υπεύθυνο της Πτέρυγας Ιατρό Αποκατάστασης (Φυσίατρο) και ενημέρωση του υπεύθυνου συγγενή
  • Εργαστηριακές εξετάσεις: αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, εξέταση ούρων. Ηλεκτροκαρδιογράφημα, καταγραφή των ζωτικών σημείων του ασθενή
  • Ενημέρωση από την Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια για τον τρόπο λειτουργίας της Ευεξίας, για τις παροχές του δωματίου και τις ανάγκες του ασθενή
  • Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, έχετε τον Προσωπικό σας Σύμβουλο για να λύσει κάθε σας απορία, να απαντήσει στα ερωτήματα σας, να ρυθμίσει τις ανάγκες σας.

Είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας σας με την Ευεξία

Είναι ο άνθρωπός σας μέσα στην Ευεξία.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Συμβουλές μετά το εξιτήριο από το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία

1) Ο ασθενής χρειάζεται να συνεχίσει το Πρόγραμμα Αποκατάστασης

Οι διεργασίες αποκατάστασης στο σώμα χρειάζονται χρόνο για την θεραπεία του τραύματος και τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης. 

Ο χρόνος αποθεραπείας διαφέρει στον κάθε ασθενή.

Το εξιτήριο, δεν σημαίνει πλήρη ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να διαμένει στο Κέντρο Αποκατάστασης ή ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει πλέον θεραπείες αποκατάστασης με νοσηλεία – διαμονή.

Παρέχει όμως συνέχιση του προγράμματος σε Κέντρο Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας, δίχως διαμονή και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ο ασθενής, δηλαδή,  ακολουθεί την θεραπεία και επιστρέφει στο σπίτι του.

1 1ο στάδιο αποκατάστασης

Μετά το εξιτήριο, οι θεραπευτικοί στόχοι είναι να διατηρήσει και να αυξήσει την ικανότητα ασφαλούς μετακίνησης.

Περιλαμβάνουν 3 βήματα:

2 2ο στάδιο αποκατάστασης
Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

2) Χρειάζεται επαγρύπνηση από την οικογένεια,
γιατί ο κίνδυνος πτώσης δεν είναι αμελητέος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν συνοδές παθήσεις, όπως Νόσος Πάρκινσον ή Παρκινσονισμός, άνοια, παλαιό εγκεφαλικό, οι οποίες προκαλούν διαταραχές στην ισορροπία και τη βάδιση.

Στο σπίτι χρειάζονται τροποποιήσεις, όπως, να αραιώσουν τα έπιπλα, να αφαιρεθούν τα χαλιά, να τοποθετηθούν καρέκλες με μπράτσα για να διευκολυνθεί η έγερση από το κάθισμα, να τροποποιηθεί το μπάνιο, να υπερ-υψωθεί το κρεβάτι εάν είναι χαμηλό κ.α, με σκοπό να μειωθούν οι κίνδυνοι πτώσεως.

Σημαντικό κεφάλαιο, είναι η σωστή διατροφή. 

Συνιστάται η αντιφλεγμονώδης διατροφή*12 και ίσως διατροφικά συμπληρώματα, σύμφωνα πάντα με ιατρικές οδηγίες.

3) Συνιστάται ιατρική παρακολούθηση
Πτώσεις με δυσάρεστα επακόλουθα, μπορεί να συμβούν σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας, αρρυθμίας, αφυδάτωσης, αναιμίας κ.α.

3 3ο στάδιο αποκατάστασης

Στην Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη