evexia

Συχνές ερωτήσεις

Πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες αποκατάστασης μετά το εξιτήριο από την Ευεξία; Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δαπάνη;

Η αποκατάσταση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου δεν ολοκληρώνεται με τη νοσηλεία στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία.

Το εξιτήριο πραγματοποιείται είτε γιατί ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει πλέον ανάγκη τη νοσηλεία – διαμονή, είτε γιατί ο Ασφαλιστικός Φορέας του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει επιπλέον χρονικό διάστημα.

Ο ασθενής, ωστόσο, επιβάλλεται να συνεχίσει τις θεραπείες αποκατάστασης, με τη σύσταση του θεράποντος Φυσιάτρου του, διότι έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να βελτιώνεται για μήνες, ακόμη και για χρόνια.

Ο ρυθμός της βελτίωσης βέβαια μειώνεται.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ σας παρέχει θεραπευτικά προγράμματα Αποκατάστασης, τα οποία ονομάζει «Ημερήσια Νοσηλεία», χωρίς διαμονή.

Η Ευεξία, αναλαμβάνει να σας διευκολύνει και να σας ετοιμάσει όλη τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να συνεχίσει ο ασθενής το πρόγραμμα αποκατάστασης του.

Οι θεραπείες αυτές καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα νοσηλείας που παρέχει ο Ασφαλιστικός Φορέας του ΕΟΠΥΥ;

Πριν πάρει εξιτήριο ο ασθενής από το Νοσοκομείο ή την Ιδιωτική Κλινική που νοσηλεύεται και εισαχθεί στην Ευεξία, ο θεράπων Ιατρός  – και συγκεκριμένα ο Διευθυντής της Κλινικής – υποβάλλει ηλεκτρονική ιατρική γνωμάτευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για να εγκριθεί η νοσηλεία σε Κέντρο Αποκατάστασης.  

Οι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν το αίτημα, αποφασίζουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη νοσηλεία για 1 ή 2 μήνες.

Υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί η νοσηλεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ;

Ασφαλώς και υπάρχει δυνατότητα για παράταση, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και την πορεία βελτίωσης του ασθενή. Ο υπεύθυνος Φυσίατρος της Ευεξίας που παρακολουθεί τον ασθενή, μπορεί να ζητήσει επιπλέον 2 μήνες αρχικά και να επαναλάβει το αίτημα του εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο για τον ασθενή.

Με ποιο τρόπο και κάθε πότε μπορώ να ενημερώνομαι για την πορεία εξέλιξης της υγείας του ασθενή μου;

Οι ιατροί της Ευεξίας ενημερώνουν τον υπεύθυνο συγγενή ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ραντεβού, είτε τηλεφωνικά, είτε με την παρουσία του αλλά και εκτάκτως τηλεφωνικά όταν αυτό απαιτείται.

Η ενημέρωση αφορά την γενική υγεία, τα ιατρικά προβλήματα, το πρόγραμμα αποκατάστασης, την πορεία βελτίωσης καθώς και το επόμενο βήμα της αποκατάστασης, ώστε η οικογένεια να αποκτήσει σαφή εικόνα για την εξέλιξη του αγαπημένου τους ανθρώπου.

Υπάρχουν άλλες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα;

Στόχος της επιστημονικής ομάδας της Ευεξίας, είναι να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα των ασθενών.

Ενημερώνεται για κάθε νέα εξέλιξη που αφορά την αποκατάσταση του εγκεφαλικού και είναι σε θέση να παρέχει νέες θεραπευτικές τεχνικές για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

Διερευνά την κατάσταση του κάθε ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες από τις νέες θεραπευτικές τεχνικές που αρμόζουν στον κάθε ασθενή.

Οι νέες θεραπευτικές τεχνικές που παρέχονται στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, είναι:

  • TDCS*4
  • TVPS*10
  • FES βάδισης*7 και FES άνω άκρου*6
  • Αποκατάσταση με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας*9

Θα είναι σε θέση ο ασθενής μου να ξαναπερπατήσει;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα του εγκεφαλικού, την ηλικία, τη γενική υγεία, την κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων καθώς και άλλους παράγοντες.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, θα αποκτήσουν την ικανότητα βάδισης είτε μόνοι τους είτε με βοηθητικά μέσα.

Τα βοηθητικά μέσα συνήθως είναι ένα μπαστούνι και ίσως χρειαστεί ένα ορθωτικό να κρατά τον αστράγαλο στη σωστή θέση

Θα μπορεί ο ασθενής μου να μείνει μόνος του στο σπίτι;

Ο ασθενής με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αμέσως μετά το εξιτήριο από την Ευεξία, δεν συνίσταται να μείνει μόνος στο σπίτι, όσο καλή και να είναι η κατάσταση της υγείας του διότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε σφάλματα στη φαρμακευτική αγωγή, μη τήρηση ιατρικών οδηγιών, μια επείγουσα κατάσταση αλλά και η επανα-προσαρμογή στο σπίτι για τον ηλικιωμένο είναι δύσκολη.

Επιπλέον, για να μειωθούν οι κίνδυνοι θα χρειαστούν τροποποιήσεις στο σπίτι, ιδιαίτερα στην κουζίνα, το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα.

Ποιος θα μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριζόμαστε τον ασθενή μας όταν επιστρέψει στο σπίτι;

Οι άνθρωποι της Ευεξίας, οι θεραπευτές, οι νοσηλευτές και οι Ιατροί είναι στη διάθεση σας, να σας εκπαιδεύσουν και να σας συμβουλεύσουν για το πώς να χειρίζεστε τον άνθρωπο σας στο σπίτι, τι να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τη Γραμματεία και κλείστε ραντεβού.

Μπορεί να συμβεί και νέο εγκεφαλικό; Πως θα το αναγνωρίσω;

Ο κίνδυνος για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υπαρκτός ανά πάσα στιγμή, από τις πρώτες ημέρες, μήνες ή και αργότερα μετά από χρόνια.

Θυμηθείτε τη λέξη ΧΟΠΑ. Είναι τα αρχικά από τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Χέρια. Μπορεί να σηκώσει και τα δύο του χέρια ψηλά?

Ομιλία. Η ομιλία του είναι μπερδεμένη, ακαταλαβίστικη?

Πρόσωπο. Μπορεί να χαμογελάσει? Το πρόσωπο είναι συμμετρικό?

Ασθενοφόρο. Καλέστε άμεσα το 166.

Προσοχή!

Ανάλογα με την προηγούμενη κατάσταση, μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσει και τα δύο του χέρια λόγω του 1ου εγκεφαλικού.

Άλλα συμπτώματα είναι να μην συνεργάζεται όπως συνεργαζόταν, να έχει σύγχυση ή να μην μπορεί να κάνει πράγματα που έκανε πριν.

Γιατί στην Ευεξία;
Γιατί Αγαπάμε αυτό που κάνουμε

bottom-mask-