evexia

H διατροφή στο στάδιο αποθεραπείας

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στο στάδιο αποθεραπείας των ασθενών;

Στα Κέντρα Αποκατάστασης νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρές ασθένειες όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, Guillain Barre, μετεγχειρητικά σε ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές παθήσεις, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε επιπλοκές και φλεγμονές.

Στο στάδιο της αποκατάστασης και ανάρρωσης, παρουσιάζουν αυξημένο καταβολισμό, δηλαδή, ο οργανιοσμός καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες και δημιουργούνται μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες και σε ενέργεια (θερμίδες) αλλά και σε θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τις διεργασίες του οργανισμού και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αυξημένες αυτές ανάγκες θα καλυφθούν με κατάλληλη τροφή και με διατροφικά συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με το FDA (U.S. Food and Drug Administration) περιέχουν συστατικά που συμπληρώνουν την διατροφή και δεν είναι φάρμακα. Τα συστατικά αυτά είναι βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα και άλλες ουσίες, όπως ένζυμα.

διατροφή στο στάδιο αποθεραπείας

Ποιές κατηγορίες ασθενών χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής;

Ενδεικτικά, οι ειδικές κατηγορίες που πιθανώς χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής είναι άτομα με:

  • Δυσαπορρόφηση (δυσκολία να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, πρωτεϊνες, μέταλλα, βιταμίνες)
  • Χρόνια νοσήματα
  • Άτομα που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων
  • Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω
  • άτομα με έντονο stress του οργανισμού, όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ

Η σύσταση και η δοσολογία τους καθορίζεται από τον γιατρό.

διατροφή στο στάδιο αποθεραπείας

Ποια είναι όμως η σωστή διατροφή που θα βοηθήσει στην πρόληψη των ανεπιθύμητων επιπλοκών, όπως η σαρκοπενία, οι λοιμώξεις, οι κατακλίσεις, η οξεία συγχυτική κατάσταση κ.α.;

Όλες αυτές οι επιπλοκές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της φλεγμονής. Συνεπώς η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι η κατάλληλη επιλογή και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό γιατί δεν είναι διατροφή για απώλεια βάρους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιφλεγμονώδη διατροφή;

  • Είναι διατροφή για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με στόχο την αποθεραπεία τους.
  • Είναι θρεπτική, υγιεινή διατροφή και συμβάλλει στην γρήγορη ανάρρωση του ασθενή σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Internal Medicine και τις συστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Harvard «Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή».
  • Παρέχει σταθερή ενέργεια, άφθονες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, κυτταρικές ίνες και τα καλά λιπαρά οξέα.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή συνοψίζεται σε 7 σημεία:

  1. Διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες
  2. Διατροφή χαμηλή σε άλατι
  3. Διατροφή χαμηλή σε γλουτένη
  4. Απαγορεύεται η ζάχαρη
  5. Απαγορεύονται τα τηγανητά
  6. Προτιμάται αντί για το γάλα, βούτηρο, μαργαρίνη, το γιαούρτι και τα τυροκομικά προϊόντα.
  7. Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, ο ιατρός, σε συνεργασία με τον διατροφολόγο του κέντρου αποκατάστασης Ευεξία θα τροποποιήσει και θα προσαρμόσει την διατροφή για τον κάθε ασθενή.

Η αντιφεγμονώδης διατροφή βοηθά την ανάρρωση και αποθεραπεία

διατροφή στο στάδιο αποθεραπείας

Να θυμάστε

“Η κατάλληλη διατροφή βοηθά στην πρόληψη ανεπιθύμητων επιπλοκών όπως λοιμώξεις, σαρκοπενία, οξεία συγχυτική κατάσταση στο στάδιο της ανάρρωσης και αποθεραπείας του ασθενή”