evexia

Έκπτωση νοητικών λειτουργιών

Η Ευεξία στην ημερίδα «Έκπτωση νοητικών λειτουργιών & γήρας: Μύθος & Πραγματικότητα»

Ο φυσίατρος του κέντρου αποκατάστασης Ευεξία στη Θεσσαλονίκη, Στέφας Ελευθέριος ήταν καλεσμένος ομιλητής στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Η Ημερίδα «Έκπτωση νοητικών λειτουργιών και γήρας: Μύθος & Πραγματικότητα» διοργανώθηκε από το τμήμα Αποκατάστασης ασθενών με Νευρολογικές παθήσεις και Γηριατρικής Αποκατάστασης της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης σε συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Έκπτωση νοητικών λειτουργιών και γήρας: Μύθος & Αλήθεια

Θεμα της ομιλίας του ήταν ‘’Η εφαρμογή μη επεμβατικών τεχνικών εγκεφαλικού ερεθισμού μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους ασθενείς με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών : αλήθεια ή ψέμα ?’’.

Έκπτωση νοητικών λειτουργιών και γήρας: Μύθος & Αλήθεια

Από τις μη επεμβατικές τεχνικές εγκεφαλικού ερεθισμού (N.I.B.S.), η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (repetitive transcranial magnetic stimulation (r-T.M.S.) έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για τη θεραπεία της φαρμακοανθεκτικής κατάθλιψης με αποτέλεσμα τη βελτίωση & άλλων νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων όπως η ήπια νοητική έκπτωση.

Έκπτωση νοητικών λειτουργιών και γήρας: Μύθος & Αλήθεια

Οι τεχνικές N.I.B.S. είναι μάλλον ασφαλείς, έχουν μελετηθεί αρκετά & υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα σε υγιείς ηλικιωμένους. Αντίστοιχα η διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση (t-DCS) μπορεί και αυτή με την σειρά της να προσφέρει σημαντικά οφέλη με πολύ πιο εύκολες σε χειρισμό συσκευές και τη μέγιστη ασφάλεια.