evexia

Σύνδρομο Guillain Barre

Σύνδρομο Guillain Barre

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Το σύνδρομο Guillain Barre είναι αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, που φυσιολογικά προστατεύει τον οργανισμό, στρέφεται εναντίον του.
Είναι σπάνιο σύνδρομο, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση για την υγεία.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Συνήθως, προηγείται λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια. Ο ασθενής, παραπονιέται για πονόλαιμο, βήχα, καταρροή ή εμφανίζει διάρροιες από το έντερο.

Λίγες ημέρες μετά, παρουσιάζει μούδιασμα και δυσκολία να περπατήσει και τα πόδια γίνονται βαριά. Τις επόμενες ημέρες, η αδυναμία των μυών επεκτείνεται και στα χέρια και στο σώμα. Ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει, να πιάσει αντικείμενα με τα χέρια του, να μιλήσει ή ακόμη και να καταπιεί.

Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη των νεύρων η οποία επηρεάζει τη λειτουργία των περιφερικών νεύρων και τελικά εκδηλώνεται ως παράλυση των μυών.

Δημιουργείται αδυναμία στη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Οι πληροφορίες από τον εγκέφαλο δεν μπορούν να μεταφερθούν στους μύες, καθώς και οι πληροφορίες από τους μύες στον εγκέφαλο.

Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Η πορεία εξέλιξης της νόσου είναι απρόβλεπτη. Η κλινική εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί, να παραλύσουν και οι αναπνευστικοί μύες, οπότε ο ασθενής εισάγεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Τι κάνει το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία για τους ασθενείς με σύνδρομο Guillain Barre?

Οι ασθενείς με σύνδρομο Guillain Barre, νοσηλεύονται στην Ευεξία αμέσως μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Η κατάσταση τους κατά την εισαγωγή είναι συνήθως βαριά, με παράλυση στα χέρια και τα πόδια, χωρίς να έχουν την ικανότητα να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Η περίοδος ανάρρωσης είναι διαφορετική σε κάθε ασθενή. Κάποιοι ασθενείς βελτιώνονται γρήγορα, ενώ σε κάποιους καθυστερεί η ανάρρωση τους.

Χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση.

Χρειάζεται υπομονή, δύναμη και θέληση από τον ίδιο τον ασθενή.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν υγιής, χαιρόταν τη ζωή με τους φίλους του, την οικογένεια του, τους συναδέλφους στην εργασία και ξαφνικά είναι ανήμπορος, ανίκανος να κάνει απλά πράγματα (δραστηριότητες) όπως να πιει ένα ποτήρι νερό και χρειάζεται βοήθεια σε κάθε δραστηριότητα, στην προσωπική του υγιεινή, στη σίτιση, στην ένδυση.

Αισθάνεται το μέλλον αβέβαιο.

Κατανοούμε το ψυχοσυναισθηματικό σοκ και είμαστε κοντά του.

Ενημερώνουμε για την καλή πρόγνωση της νόσου, τον υποστηρίζουμε και τον καθοδηγούμε βήμα – βήμα.

Το σύνδρομο Guillain Barre εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως σε νεαρά και μέσης ηλικίας άτομα.

Χρειαζόμαστε τη συνεργασία του ασθενή για να πετύχουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, νοσηλεύουμε πάνω από 25 ασθενείς κάθε χρόνο με το σπάνιο αυτό σύνδρομο.

Η Επιστημονική Ομάδα της Ευεξίας, που έχει εμπειρία στην αποκατάσταση ασθενών με Guillain Barre, αξιολογεί τα προβλήματα που προκάλεσε η νόσος και διαμορφώνει προγράμματα θεραπείας για τον κάθε ασθενή. Καθοδηγεί τη νοσηλευτική φροντίδα και εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο που είναι ανήμπορος ο ασθενής και καθορίζει τις οδηγίες πρόληψης επιπλοκών (πνευμονία από εισρόφηση, κατακλίσεις, λοιμώξεις, αγκυλώσεις αρθρώσεων, θρομβοφλεβίτιδα κλπ.).

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει αντιμετώπιση των διαταραχών κατάποσης, ενίσχυση των αναπνευστικών μυών, διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, διατήρηση της τροφικότητας των μυών, εκπαίδευση σε λειτουργικές δραστηριότητες, όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι στην καθιστή θέση, να ορθοστατήσει και να αποκτήσει στατική και δυναμική ισορροπία, να βαδίσει με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο πτώσης.

Ακολουθεί προγράμματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, θεραπείας στην πισίνα, θεραπεία F.E.S, θεραπεία νευρομυϊκής διέγερσης , θεραπεία με ρομποτικά συστήματα βάδισης, B.W.G.S, θεραπεία biofeedback, θεραπεία με συστήματα εκπαίδευσης της ισορροπίας, θεραπεία σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας αλλά καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων, παίζει η υποστήριξη της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης και η θέληση και η συνεργασία του με την Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Αποκατάστασης Ευεξία.

Όλοι οι ασθενείς, θα βελτιώσουν το λειτουργικό επίπεδο ανεξαρτησίας τους.

Περισσότεροι από το 95% θα ανακτήσουν τις χαμένες ικανότητες τους.

Στους ασθενείς που καθυστερεί η ανάρρωση τους και μετά το εξιτήριο από το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, μπορούν να συνεχίσουν τα προγράμματα αποκατάστασης ως ημερήσιο νοσήλειο με την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ μέχρι να επιτευχθεί η αποθεραπεία τους.

Στην Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη