231 44 44 100
Σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι αυτοφλεγμονώδες και αυτοάνοσο νόσημα. Εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (λοιμώδεις) που προκαλούν διαταραχή στην ανοσολογική απάντηση.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Ανοσολογική ανοχή

Η νευροανοσολογία μας βοήθησε να κατανοήσουμε την παθοφυσιολογία της νόσου. Το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι η άμυνα του οργανισμού, μας προστατεύει από εξωγενείς λοιμώδεις παράγοντες όπως μικρόβια, ιούς κλπ. Τα Τ-λεμφοκύταρα, αντιπροσωπεύουν ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι εξειδικευμένο και αναγνωρίζει τον κάθε λοιμογόνο παράγοντα ως μοναδικό. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει και τον εαυτό μας και γι’ αυτό δεν μας επιτίθεται. Αυτό, ονομάζεται ανοσολογική ανοχή.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτή η ανοσολογική ανοχή διαταράσσεται και τα Τ-λεμφοκύτταρα στρέφονται ενάντια στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός), προκαλώντας καταστροφή της μυελίνης των νεύρων. Η μυελίνη των νεύρων μεταφέρει τα μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, αυτό διαταράσσεται και τα μηνύματα κίνησης, αίσθησης, σκέψης δεν μπορούν να μεταφερθούν με φυσιολογικό τρόπο. Αυτή η διαταραχή μυελίνης εκδηλώνεται με συμπτώματα που είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση.

Στo Kέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη