evexia

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση ή Εγκεφαλικό Τραύμα

Είναι ο αιφνίδιος τραυματισμός περιοχών του εγκεφάλου που συμβαίνει σε τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος και χτυπήματα στο κεφάλι από αντικείμενα. Μετά τον αρχικό τραυματισμό, δημιουργούνται μικροαιμορραγίες και οίδημα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και διεργασίες που οδηγούν σε βλάβες και καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων στις περιοχές που δέχθηκαν τραυματισμό. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι διάχυτες μικρής έκτασης σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου ή εντοπισμένες σε δύο ή τρεις περιοχές. Σε κάθε ασθενή, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι διαφορετικές, όσον αφορά τις βλάβες και τις συνέπειες που προκαλούνται.

Αρχικά, ο εγκέφαλος μετά από Κρανιοεγκεφαλική κάκωση αποδιοργανώνεται και δυσλειτουργεί στο σύνολο του.
Η κλινική εικόνα μπορεί να διαφέρει από πολύ βαριά – και ο ασθενής να είναι σε κωματώδη κατάσταση – έως λιγότερο σοβαρή  και αυτό εξαρτάται από τις περιοχές βλάβης και την έκταση τους.
Μετά το αρχικό σοκ στον εγκέφαλο, συμβαίνουν διεργασίες που βοηθούν στην αναδιοργάνωση του.

Τι κάνει η Ευεξία για τους ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα;

Το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, νοσηλεύει ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όχι μόνο μικρής και μεσαίας βαρύτητας αλλά και ασθενείς με σοβαρές κακώσεις εγκεφάλου, αμέσως μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Η πλειονότητα των ασθενών είναι νεαρής ηλικίας άτομα μετά από τροχαία ατυχήματα και αμέσως αρχίζει ένας αγώνας από τους ανθρώπους του Κέντρου Αποκατάστασης Ευεξία για την επιβίωση και την αποκατάσταση τους.

Οι ασθενείς με σοβαρή Κρανιοεγκεφαλική κάκωση που είναι σε κωματώδη κατάσταση με τραχειοστομία (σωλήνας στην τραχεία για να αναπνέει μόνος του ή με τη βοήθεια αναπνευστήρα) και γαστροστομία (σωλήνας στο στομάχι για να μπορεί να σιτίζεται), νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Κέντρου μας.

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, πλήρως εξοπλισμένος, ώστε να παρακολουθούνται διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο οι ζωτικές – σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως οι παλμοί της καρδιάς, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία της καρδιάς, η θερμοκρασία κ.α, Παρακολουθούνται επίσης τα υγρά που λαμβάνει και αποβάλει κάθε μέρα ο ασθενής και αξιολογούνται διαρκώς από τους έμπειρους ιατρούς και νοσηλευτές της Ευεξίας.

Το στάδιο αυτό είναι κρίσιμο για την πορεία εξέλιξης του ασθενή.

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου διαταράσσονται.

Ο οργανισμός δυσλειτουργεί. Η δυσλειτουργία της μιας διεργασίας επηρεάζει τη άλλη και ο οργανισμός αποδιοργανώνεται και γίνεται επιρρεπής σε επιπλοκές, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος, έκτοπη οστεοποίηση*, κατακλίσεις (πληγές στο σώμα), αγκυλώσεις στις αρθρώσεις, υπολειτουργία στα νεφρά, διαταραχές στο έντερο, στη θρέψη, στις ορμόνες κ.α.

Η καθημερινή φροντίδα, η επαγρύπνηση, η τακτική ενημέρωση της οικογένειας, η διαρκής αξιολόγηση του ασθενή και των εξετάσεων του από την επιστημονική ομάδα, η διαρκής προσπάθεια πρόληψης επιπλοκών, οι θεραπείες αποκατάστασης, είναι ο καθημερινός αγώνας που δίνουν από κοινού με τον ασθενή, οι άνθρωποι της Ευεξίας.

Κάθε βελτίωση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Κάθε βελτίωση δίνει δύναμη στην επιστημονική ομάδα να προσπαθήσει περισσότερο.

Κάθε ασθενής με Κρανιοεγκεφαλική κάκωση, είναι μια πρόκληση, ένα προσωπικό στοίχημα της επιστημονικής ομάδας να επαναφέρει τον ασθενή σε βέλτιστη κατάσταση, ώστε να επιστρέψει στην οικία και την εργασία του, έχοντας κατακτήσει και πάλι όλες του τις δυνάμεις.

Τα συναισθήματα της οικογένειας είναι έντονα, με κύρια χαρακτηριστικά την αγωνία για τον άνθρωπο τους. 

Στην Ευεξία, συναισθανόμαστε την ανάγκη τους με τακτική και λεπτομερή ενημέρωση, υποστήριξη και καθοδήγηση.

Είμαστε μαζί μια ομάδα. Μαζί με την οικογένεια και τον ασθενή δίνουμε τον αγώνα και προσδοκούμε την επιτυχία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Κρανιοεγκεφαλική κάκωση βελτιώνονται και ακολουθεί το επόμενο στάδιο με εντατικά προγράμματα αποκατάστασης που περιλαμβάνουν συνδυαστικά φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, θεραπεία πόνου, θεραπευτικά προγράμματα στην πισίνα, ρομποτικά συστήματα εκπαίδευσης βάδισης και άνω άκρων, θεραπεία TDCS, θεραπεία FES, Biofeedback, θεραπεία TVPS, αποκατάσταση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Τα προγράμματα αποκατάστασης και ο χρόνος θεραπείας εξατομικεύονται σύμφωνα με τα προβλήματα, τα συμπτώματα και τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, δεν υπάρχει όριο στο χρόνο θεραπείας ανά ημέρα.

Ο στόχος είναι η θεραπεία να είναι αποτελεσματική. Για το λόγο αυτό, αφιερώνουμε όσο χρόνο θεραπείας απαιτείται για τον κάθε ασθενή, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του.

Τα στάδια της αποκατάστασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

1ο Στάδιο: από την ύπτια θέση στην καθιστή

Τα σημαντικά στοιχεία στο 1ο στάδιο είναι η υποστήριξη  της γενικής υγείας (ρύθμιση του σακχάρου αίματος και της αρτηριακής πίεσης γιατί απορυθμίζονται  συνεπεία των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, η αξιολόγηση της ικανότητας κατάποσης και η αντιμετώπιση του, οι διαταραχές ελέγχου ούρησης και αφόδευσης, η εκτίμηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και η υποστήριξη του) και η πρόληψη των επιπλοκών (φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή, λοιμώξεις ουροποιητικού – αναπνευστικού, κατακλίσεις, διαταραχές στο έντερο, στη θρέψη, στις ορμόνες κ.α.

Ιδιαίτερη προσοχή στο στάδιο αυτό χρειάζονται οι διαταραχές κατάποσης. Ο κίνδυνος είναι υψηλός για την επιβίωση του ασθενή λόγω της χημικής πνευμονίας που προκαλείται από τις τροφές που οδεύουν στους πνεύμονες.

Η εξέταση της ικανότητας κατάποσης είναι άμεση και εφαρμόζεται από λογοθεραπευτή. Πολλές φορές, απαιτείται ενδοσκοπική εξέταση (FEES) με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Λόγω της επείγουσας κατάστασης η εξέταση αυτή εφαρμόζεται εντός του Κέντρου Αποκατάστασης Ευεξία από εξειδικευμένο Πνευμονολόγο για να αποφεύγεται η άσκοπη και χρονοβόρα μεταφορά του ασθενή.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο αυξημένος καταβολισμός του οργανισμού που οδηγεί γρήγορα σε υποθρεψία και σαρκοπενία *13 (μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος)

Οι στόχοι του προγράμματος αποκατάστασης στο 1ο Στάδιο είναι:

  • Να εφαρμοστούν τα κατάλληλα θεραπευτικά ερεθίσματα για την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου
  • Να προληφθεί ο περιορισμός στην κίνηση των αρθρώσεων
  • Να βελτιωθεί η ικανότητα των πνευμόνων και της καρδιάς 
  • Να κινητοποιηθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό από το κρεβάτι διότι κάθε ημέρα κατάκλισης έχει απώλεια 1% της μυϊκής δύναμης, 1% της μυϊκής μάζας και 1% της αντοχής
  • Να εκπαιδευτεί ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να γυρίζει στο κρεβάτι στα πλάγια και στον τρόπο έγερσης μέχρι την καθιστή θέση

Σημαντικό: Η μικτή αφασία, οι διαταραχές μνήμης και αντίληψης, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η σύγχυση και τα προβλήματα γενικής υγείας, δυσκολεύουν την επίτευξη στόχων του 1ου Σταδίου. Το 1ο Στάδιο, είναι το σημαντικότερο για την πορεία καλής εξέλιξης του ασθενή.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

2ο Στάδιο: από την καθιστή θέση στην όρθια

Στο στάδιο αυτό, στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, για τους ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα, χρησιμοποιείται θεραπευτικός εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας ανάλογα με τις ανάγκες και την βαρύτητα των εκδηλώσεων που προκαλεί το εγκεφαλικό τραύμα, ώστε τα κατάλληλα θεραπευτικά ερεθίσματα μέσω του μηχανισμού της καλής νευροπλαστικότητας, να πετύχουν την όρθια στάση.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Αποκατάστασης, περιλαμβάνει θεραπεία, σε περίπτωση παράλυσης των άνω άκρων, με εξοπλισμό που αξιολογεί την βελτίωση και ταυτόχρονα θεραπεύει υποβοηθώντας τις αδύναμες κινήσεις των χεριών.

Επίσης, θεραπεία εκπαίδευσης της μνήμης, της κρίσης, της αντίληψης, της συγκέντρωσης, του λόγου και της ομιλίας, της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, ανάλογα με τις συνέπειες που προκαλούν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κάθε ασθενή.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

3ο Στάδιο: βάδιση

Το 3ο Στάδιο είναι το στάδιο της βάδισης της επίτευξης της ανεξαρτησίας.

Το Στάδιο αυτό, χαρακτηρίζεται από την απόκτηση δυναμικής ισορροπίας για ασφαλή βάδιση και εκμάθηση της διαδικασίας βάδισης που έχει χαθεί, συνεπεία του εγκεφαλικού τραύματος.

Τα εξειδικευμένα μηχανήματα αποκατάστασης στο στάδιο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας για ασφαλή βάδιση.

Το επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση ανόδου και καθόδου σκαλοπατιών και οι μετρήσεις αξιολόγησης προκειμένου να καθοριστεί ο κίνδυνος πτώσης.

Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπεία αποκατάστασης της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με το χέρι, εκπαίδευση ώστε να αυτοεξυπηρετείται στην ένδυση, στη σίτιση καθώς και στην προσωπική υγιεινή του, στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης της ψυχολογικής κατάστασης και της συμπεριφοράς του.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Στην Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη