evexia

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Γνωρίστε το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο είναι μια ξαφνική κατάσταση που δημιουργεί στην οικογένεια ανησυχία για το μέλλον, άγχος, σύγχυση, ενοχές και χρειάζεται πληροφόρηση, υποστήριξη και καθοδήγηση. Κατανοώντας τη συναισθηματική σας κατάσταση, είμαστε κοντά σας για να σας ενημερώσουμε, να σας υποστηρίξουμε και να σας καθοδηγήσουμε.

Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο είναι μια βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται ξαφνικά. Η βλάβη δημιουργείται όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου δεν αιματώνεται επειδή αποφράσσεται το αγγείο και καταστρέφονται τα εγκεφαλικά κύτταρα της περιοχής.

Αυτό, έχει ως συνέπεια, να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σώμα, δημιουργείται παράλυση στη μια πλευρά του σώματος, προβλήματα στο λόγο και την ομιλία, στον τρόπο που σκέφτεται ο ασθενής κ.α.

Τα προβλήματα που δημιουργεί

Τα προβλήματα που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή. 

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια διακρίνονται σε:

 1. Ισχαιμικό: σημαίνει απόφραξη ενός αγγείου στον εγκέφαλο
 2. Αιμορραγικό: σημαίνει αιμορραγία στον εγκέφαλο
 3. Παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: διαρκεί μόνο λίγες ώρες γιατί ο ίδιος ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τη βλάβη οπότε τα συμπτώματα υποχωρούν.

Προσοχή: το παροδικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο δεν είναι κάτι αθώο. Είναι μια προειδοποίηση οτι μπορεί να ακολουθήσει νέο Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται λεπτομερής διερεύνηση των αιτιών του.

Τα πιο συχνά προβλήματα που προκαλεί το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο είναι:

• στην κίνηση και την ισορροπία
παράλυση ή αδυναμία στην μια πλευρά του σώματος
διαταραχές στην ισορροπία και την βάδιση
• στον λόγο και την ομιλία
τα προβλήματα αυτά ονομάζονται αφασία και δυσαρθρία. 
Περίπου το 35% των ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο θα παρουσιάσει αφασία. Συνήθως, η βλάβη βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Ο ασθενής είτε δεν μπορεί να μιλήσει , είτε μιλά με λόγο μη κατανοητό, είτε δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο.
Η αφασία μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας: την ομιλία, τη γραφή, την ανάγνωση και την κατανόηση.
Λιγότερο σοβαρή είναι η δυσαρθρία, που δημιουργεί προβλήματα στην άρθρωση του λόγου εξαιτίας αδυναμίας των μυών του προσώπου.

Σημαντικό: Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης προκαλούν επίσης δυσκολία στην ομιλία.

• Προβλήματα στις αισθήσεις
Από την όραση, συχνή είναι η απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου π.χ. να μη βλέπει το αριστερό μισό οπτικό πεδίο και από τα δύο μάτια.
Άλλα προβλήματα είναι διπλωπία (δηλαδή βλέπει διπλά ή παραπονιέται ότι ζαλίζεται) και η υπερευαισθησία στο φως.
Από την αισθητικότητα, συνήθως, δεν αισθάνεται τι αγγίζει, δεν έχει αίσθηση του ζεστού και του ψυχρού, είτε δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκονται τα μέλη της παράλυτης πλευράς στον χώρο, ή μπορεί να αισθάνεται μούδιασμα.
• Προβλήματα στην κατάποση
Βήχει γιατί δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο του, το νερό, τη στερεή τροφή, με κίνδυνο όλα αυτά να κατευθυνθούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία.
• Διαταραχές της ούρησης και της αφόδευσης
• Προβλήματα στη μνήμη και την συγκέντρωση 
Τα προβλήματα μνήμης αφορούν την πρόσφατη μνήμη. Δεν μπορεί να θυμηθεί εάν έφαγε, εάν έκανε θεραπεία αποκατάστασης, εάν πήρε τα φάρμακα του, ενώ μπορεί να θυμηθεί γεγονότα από το παρελθόν, 30 έτη πριν και με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες.
• Προβλήματα στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και αλλαγές συμπεριφοράς
Η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση αλλάζει με διαταραχές στη διάθεση και στα συναισθήματα (απάθεια, θυμός, ενοχή, εμμονή, κατάθλιψη). 
Η συμπεριφορά του μεταβάλλεται, γίνεται ευερέθιστος, του φταίνε όλοι και όλα ή μιλά και κάνει πράγματα χωρίς σκέψη ή αναπτύσσει τάσεις φυγής.

Τα βήματα μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Ενημερωθείτε

Πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της βελτίωσης του ασθενή. Η αποκατάσταση ξεκινά αμέσως μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο

 • Η ταχύτητα βελτίωσης της κατάστασης του ασθενή είναι μεγαλύτερη στους πρώτους μήνες μετά το εγκεφαλικό. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, η βελτίωση ακολουθεί πιο βραδύς ρυθμούς. Ωστόσο, η βελτίωση μπορεί να συνεχίσει για μήνες ή χρόνια.
 • Οι διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο το πρώτο χρονικό διάστημα βοηθούν την ταχύτερη αποκατάσταση.

Οι θεραπείες αποκατάστασης από τη δεύτερη εβδομάδα μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο βοηθούν στην αναδιοργάνωση του εγκεφάλου.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Εμπιστευθείτε τους ειδικούς 

 Πώς δρουν οι θεραπείες αποκατάστασης στην βελτίωση του ασθενή στην κίνηση, τη βάδιση, την ομιλία και την συγκέντρωση?

Μετά το ξαφνικό εγκεφαλικό, ο εγκέφαλος αποδιοργανώνεται.
Ωστόσο, μετά το πρώτο σοκ έχει τη δυνατότητα να αναδιοργανωθεί με έναν μηχανισμό που ονομάζεται καλή νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου.

Τι είναι η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου?
Είναι η ικανότητα του εγκεφαλικών κυττάρων να δημιουργούν νέες συνδέσεις με παρακείμενα εγκεφαλικά κύτταρα παρακάμπτοντας τα καταστρεμμένα κύτταρα της περιοχής της βλάβης που προκλήθηκε από το εγκεφαλικό.
Με αυτό τον τρόπο, η πληροφορία μεταβιβάζεται και αποκαθίσταται η συνεργασία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. 

Ο μηχανισμός της καλής νευροπλαστικότητας, για να λειτουργήσει χρειάζεται:

 • τις κατάλληλες βιοχημικές συνθήκες στον εγκέφαλο
 • τα κατάλληλα θεραπευτικά ερεθίσματα με πολλές επαναλήψεις που παρέχονται με τις θεραπείες αποκατάστασης
 • τα θεραπευτικά ερεθίσματα, πρέπει να στοχεύουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν βλάβη, όπως εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την κίνηση, εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την ομιλία 

Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται ολοκληρωμένα προγράμματα  αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση στην αντίληψη, την κρίση και την αυτοεξυπηρέτηση, ώστε ο ασθενής να αποκτήσει ξανά την ικανότητα να βαδίζει, να τρώει, να ντύνεται μόνος του, να αυτοεξυπηρετείται στην προσωπική υγιεινή και σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

+

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Χρειάζεται υπομονή

Οι διεργασίες στον εγκέφαλο χρειάζονται χρόνο για να σταθεροποιηθούν και να προσαρμοστούν.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο προκαλεί συνέπειες στο σώμα που χρειάζονται χρόνο για να αποκατασταθούν.

Η διάρκεια της Αποκατάστασης και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τι κάνει η Ευεξία  για τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Είμαστε δίπλα σας. Κατανοούμε τη δύσκολη αυτή περίοδο και σας υποστηρίζουμε βήμα – βήμα.

Η αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους ανθρώπους να ξανακερδίσουν τις ικανότητες τους γρήγορα και να επιστρέψουν στην οικογένεια τους.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Διαδικασία εισαγωγής στο κέντρο αποκατάστασης Ευεξία

Η διαδικασία περιλαμβάνει:

 • Εξέταση του ασθενή από Ιατρό Παθολόγο και ενημέρωση του υπεύθυνου συγγενή
 • Εξέταση από τον υπεύθυνο της Πτέρυγας Ιατρό Αποκατάστασης (Φυσίατρο) και ενημέρωση του υπεύθυνου συγγενή
 • Εργαστηριακές εξετάσεις: αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, εξέταση ούρων. Ηλεκτροκαρδιογράφημα, καταγραφή των ζωτικών σημείων του ασθενή
 • Ενημέρωση από την Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια για τον τρόπο λειτουργίας της Ευεξίας, για τις παροχές του δωματίου και τις ανάγκες του ασθενή
 • Στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, έχετε τον Προσωπικό σας Σύμβουλο για να λύσει κάθε σας απορία, να απαντήσει στα ερωτήματα σας, να ρυθμίσει τις ανάγκες σας.

Είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας σας με την Ευεξία

Είναι ο άνθρωπός σας μέσα στην Ευεξία.

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τα στάδια της αποκατάστασης

Ο ασθενής συχνά κατά την εισαγωγή του στο Κέντρο Αποκατάστασης είναι κατακεκλιμένος στο κρεβάτι, δεν έχει την ικανότητα να εγερθεί στην καθιστή θέση, δεν έχει έλεγχο του κορμού και δεν μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία σε καθιστή θέση.

Απλοποιώντας τα στάδια της αποκατάστασης, τα χωρίζουμε σε 3 στάδια:

Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Στο 1ο Στάδιο, από την ύπτια θέση στην καθιστή, ο ασθενής είναι κατακεκλιμένος στο κρεβάτι.


Τα σημαντικά στοιχεία είναι η υποστήριξη  της γενικής υγείας (ρύθμιση του σακχάρου αίματος και της αρτηριακής πίεσης γιατί απορυθμίζονται συνεπεία του Αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, η αξιολόγηση της ικανότητας κατάποσης και η αντιμετώπιση του, οι διαταραχές ελέγχου ούρησης και αφόδευσης, η εκτίμηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και η υποστήριξη του) και η πρόληψη των επιπλοκών (φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή, λοιμώξεις ουροποιητικού – αναπνευστικού, οξεία συγχυτική κατάσταση *2 κ.α.
Ιδιαίτερη προσοχή στο στάδιο αυτό χρειάζονται οι διαταραχές κατάποσης. Ο κίνδυνος είναι υψηλός για την επιβίωση του ασθενή λόγω της χημικής πνευμονίας που προκαλείται από τις τροφές που οδεύουν στους πνεύμονες.


Η εξέταση της ικανότητας κατάποσης είναι επείγουσα, είναι  άμεση και εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς από λογοθεραπευτή. Πολλές φορές, απαιτείται ενδοσκοπική εξέταση (FEES) με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Λόγω της επείγουσας κατάστασης η εξέταση αυτή παρέχεται εντός του Κέντρου Αποκατάστασης Ευεξία από εξειδικευμένο Πνευμονολόγο για να αποφεύγεται η άσκοπη και χρονοβόρα μεταφορά του ασθενή.

Οι στόχοι του προγράμματος αποκατάστασης στο 1ο Στάδιο είναι:

 • Η εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών ερεθισμάτων για την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου
 • Η πρόληψη των επιπλοκών
 • Η βελτίωση της ικανότητας των πνευμόνων και της καρδιάς 
 • Η κινητοποίηση του ασθενή το συντομότερο δυνατό από το κρεβάτι διότι κάθε ημέρα κατάκλισης έχει απώλεια 1% της μυϊκής δύναμης, 1% της μυϊκής μάζας και 1% της αντοχής
 • Η εκπαίδευση του, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να γυρίζει στο κρεβάτι στα πλάγια και τον τρόπο έγερσης μέχρι την καθιστή θέση
1 1ο στάδιο αποκατάστασης
Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικό: Η μικτή αφασία, οι διαταραχές μνήμης και αντίληψης, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η σύγχυση και τα προβλήματα γενικής υγείας, δυσκολεύουν την επίτευξη στόχων του 1ου Σταδίου.

Το 1ο Στάδιο, είναι το σημαντικότερο για την πορεία καλής εξέλιξης του ασθενή.

2 2ο στάδιο αποκατάστασης
Ευεξία Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Στο 2ο Στάδιο, από την καθιστή στην όρθια στάση. 
Κύριο ρόλο παίζει η βαρύτητα παράλυσης του κάτω άκρου.
Στο στάδιο αυτό, στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία, για τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρησιμοποιείται θεραπευτικός εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας ανάλογα με τις ανάγκες και την βαρύτητα της παράλυσης, ώστε τα κατάλληλα θεραπευτικά ερεθίσματα μέσω του μηχανισμού της καλής νευροπλαστικότητας, να πετύχουν την όρθια στάση (εξοπλισμός φωτό).


Παράλληλα, το Πρόγραμμα Αποκατάστασης, περιλαμβάνει θεραπεία στο παράλυτο άνω άκρο με εξοπλισμό που αξιολογεί την βελτίωση και ταυτόχρονα θεραπεύει υποβοηθώντας τις αδύναμες κινήσεις του χεριού (εξοπλισμός φωτό).
Επίσης, θεραπεία εκπαίδευσης της μνήμης, της κρίσης, της αντίληψης, της συγκέντρωσης, του λόγου και της ομιλίας, της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, ανάλογα με τις συνέπειες του εγκεφαλικού σε κάθε ασθενή.

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης περιλαμβάνει: 

Το 3ο Στάδιο είναι το στάδιο της βάδισης της επίτευξης της ανεξαρτησίας.
Το Στάδιο αυτό, χαρακτηρίζεται από την απόκτηση δυναμικής ισορροπίας για ασφαλή βάδιση και την εκμάθηση της διαδικασίας βάδισης που έχει χαθεί, συνεπεία του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο εξειδικευμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο στάδιο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας για ασφαλή βάδιση χωρίς πτώσεις.


Το επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση ανόδου και καθόδου σκαλοπατιών και οι μετρήσεις αξιολόγησης προκειμένου να καθοριστεί ο κίνδυνος πτώσης.
Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπεία αποκατάστασης της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με το χέρι, εκπαίδευση ώστε να αυτοεξυπηρετείται στην ένδυση, στη σίτιση καθώς και στην προσωπική υγιεινή του, στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της ψυχολογικής κατάστασης του.

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης περιλαμβάνει: 

3 3ο στάδιο αποκατάστασης

Παρακολούθηση της βελτίωσης του ασθενή στην Ευεξία μετά από εγκεφαλικό

Ο ασθενής αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αντικειμενικές και κλινικές διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης.

Οι αντικειμενικές αξιολογήσεις γίνονται με εξειδικευμένο εξοπλισμό ο οποίος καταγράφει με ακρίβεια την ικανότητα του σε επιμέρους λειτουργικές δραστηριότητες, όπως η στατική και η δυναμική ισορροπία, η βάδιση, η κινητικότητα του χεριού, η ικανότητα να συλλαμβάνει αντικείμενα κ.α.

Οι κλινικές αξιολογήσεις συνήθως δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό. Είναι μετρήσεις αναγνωρισμένες από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για τη αξιοπιστία τους.

Οι μετρήσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες , συγκρίνονται με προηγούμενες και παρέχουν πληροφόρηση για τον βαθμό βελτίωσης του ασθενούς.

Καταγράφουν τις αποκλίσεις από το φυσιολογικό , αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη λειτουργική κατάσταση του ασθενή, ώστε η επιστημονική ομάδα της Ευεξίας, να σχεδιάσει ειδικά προγράμματα αποκατάστασης για τις ανάγκες του κάθε ασθενή σε κάθε στάδιο εξέλιξης του.

Για να αισθάνεστε ασφαλείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Για την ασφάλεια των ασθενών μας, στην Ευεξία, αποφασίσαμε να λειτουργούν εντός του Κέντρου Αποκατάστασης, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Ακτινολογικό Εργαστήριο, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με αναπνευστήρες για επείγουσες καταστάσεις, ιδιόκτητα ασθενοφόρα, Ομάδα Μπλε Συναγερμού για επείγουσα ανάνηψη, αξιολόγηση κατάποσης με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο, ουροδυναμικό έλεγχο για την μέτρηση των πιέσεων της κύστης, Προσωπικούς Συμβούλους για εύκολη επικοινωνία, Τμήμα Βιοχημικής Ισορροπίας καθώς και καινοτόμα Τμήματα Θεραπειών Αποκατάστασης*8

 • Οι ασθενείς μας παίρνουν το μέγιστο αποτέλεσμα αποκατάστασης, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα
 • Έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία 26 ετών στην αποκατάσταση και οι υψηλοί δείκτες αποτελεσματικότητας των θεραπειών μας θα σας κάνουν να αισθανθείτε σίγουροι για το αποτέλεσμα
 • Η δυνατή και έμπειρη ομάδα των ιατρών και των θεραπευτών, εφαρμόζει καταξιωμένες τεχνικές και μεθόδους θεραπείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας
 • Οι υπηρεσίες μας, ιατρικές, νοσηλευτικές, αποκατάστασης, είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με διεθνή πρότυπα για να εξασφαλίζουν:
  • την ασφάλεια της υγείας σας
  • και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας
 • Υγιεινό Περιβάλλον
  Αυστηρά δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, είναι οι συνθήκες που συνιστώνται διεθνώς, εξασφαλίζοντας την υγιεινή διαβίωση σε ένα περιβάλλον φυσικό, απαλλαγμένο από τους μολυσματικούς ρύπους της πόλης, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες προϋποθέσεις για την αποθεραπεία.

Συμβουλές μετά το εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης Ευεξία

 • Χρειάζεται επαγρύπνηση και συνιστάται ιατρική παρακολούθηση
 • Ο κίνδυνος να εμφανιστεί νέο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο τον πρώτο χρόνο είναι υψηλός
 • Στα επόμενα 5 χρόνια ο κίνδυνος για εμφάνιση νέου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι 25%
 • Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός για τον κάθε ασθενή που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 
 • Ο κίνδυνος, ωστόσο, μπορεί να μειωθεί σημαντικά όταν υπάρχει τακτική ιατρική παρακολούθηση ανάλογα με τα προβλήματα του ασθενή
 • Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Η κολπική μαρμαρυγή
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η ανθυγιεινή διατροφή
  • Η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα
  • Η ηλικία*14
 • Θυμηθείτε ότι το 90% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων συνδέονται με την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή αλλά και τον τρόπο ζωής του
 • Χρειάζεται προσπάθεια, κίνητρα και αποφασιστικότητα
 • Συνεχίστε να κινείστε. Αφιερώστε χρόνο για άσκηση και βάδιση για 20’ τουλάχιστον την ημέρα 
 • Ακόμη και η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση βελτιώνεται με την βάδιση
 • Κόψτε το κάπνισμα
 • Ακολουθήστε αντιφλεγμονώδη διατροφή*12
 • Λαμβάνετε τα φάρμακα σωστά σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες

Στην Ευεξία, μετά το εξιτήριο είμαστε δίπλα σας. Λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία με ραντεβού από ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεστε, για παρακολούθηση και συμβουλές ώστε να είστε υγιείς.

bottom-mask-