evexia

Ηλικιωμένοι και καύσωνας

Πως θα προστατέψετε τους ηλικιωμένους ασθενείς από τον καύσωνα;

Το σώμα μας έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέχρι ενός ορίου, πέρα από το οποίο μπορεί να εμφανίσει δύο σοβαρά προβλήματα υγείας: την θερμική εξάντληση ή την θερμοπληξία.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι ηλικιωμένοι ασθενείς επειδή ο οργανισμός τους δεν έχει την ίδια ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Tόσο η Ιατρική όσο και η Νοσηλευτική ομάδα του κέντρου αποκατάστασης Ευεξία επισημαίνουν τους κινδύνους του καλοκαιριού και συνιστούν τα παρακάτω προληπτικά μέτρα στην περίοδο καύσωνα.

  • Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους σε περιόδους καύσωνα. Χρειάζονται την επιτήρηση και την βοήθεια των συγγενών τους.
  • Επιλέγετε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους για την παραμονή τους.
  • Η τροφή συνιστάται να είναι ελαφριά και σε μικρά γεύματα με λίγα λιπαρά, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και άφθονο νερό.
  • Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις τους κάτω από τον ήλιο.
  • Συνιστώνται δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά ώστε το σώμα να αναπνέει. Το καπέλο είναι απαραίτητο όταν κυκλοφορούν στον ήλιο.
  • Τα πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας, βοηθούν στην διατήρηση της θερμοκρασίας.
  • Οι ηλικιωμένοι ασθενείς παίρνουν συνήθως πολλά φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό μας γιατί ίσως χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων.
  • Μετράτε συχνότερα την αρτηριακή πίεση του ηλικιωμένου.
  • Συχνή αλλαγή των εσωρούχων και των ενδυμάτων και συχνή κινητοποίηση με βάδιση ή συχνή αλλαγή της θέσης τους στο κρεβάτι ή την πολυθρόνα.

 

Θερμοπληξία στους ηλικιωμένους

 

 Τι εννούμε οταν μιλάμε για Θερμική Εξάντληση;

Θερμική Εξάντληση είναι η παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος που εμφανίζεται μετά από την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, ανορεξία και ξαφνική μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και συνοδεύεται από ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες των ματιών είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία όμως παραμένει φυσιολογική.

Αντιμετώπιση της κατάστασης

Επιλέγουμε δροσερό περιβάλλον και χορηγούμε άφθονο νερό.

Αν ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, καλούμε γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.

 Πως ορίζεται η Θερμοπληξία;

Θερμοπληξία είναι η αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει τη θερμότητα.

Θερμοπληξία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% ή με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή με βαριά γεύματα σε περιόδους καύσωνα.

 Τα συνήθη συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι έντονη δίψα και ξηρότητα του στόματος και του δέρματος. Ακολουθεί ερυθρότητα στο πρόσωπο, εφίδρωση, ζαλάδα, πονοκέφαλοι, πόνος στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά.

Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει τους 42°C (στους ηλικιωμένους η λήψη της θερμοκρασίας από τη μασχάλη δεν είναι ασφαλής). Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά επεισόδια και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

 

 

Θερμοπληξία και Θερμική Εξάντληση 

 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Μεταφέρουμε άμεσα τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό. Τοποθετούμε δροσερές κομπρέσες στο σώμα και το μέτωπο και αφαιρούμε τα περιττά ρούχα. Το άφθονο νερό και οι μικρές ποσότητες αλατιού είναι το σημείο κλειδί για την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, του κάνουμε ζωηρές εντριβές και του δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αμμωνία ή αιθέρα και καλούμε το ΕΚΑΒ.