Μυρτώ Κεσίδου,
Φυσικοθεραπεύτρια
Κ.Α.Ευεξία
Η σχολική τσάντα και ο σωστός τρόπος εφαρμογής της, απασχολεί την ιατρική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί είναι οι νέοι που αναφέρουν μυσοσκελετικές ενοχλήσεις ή πόνο κυρίως στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση. Ο πόνος αυτός σχετίζεται άμεσα με τον τύπο της τσάντας (πλάτης, ταχυδρόμου, τρόλει κ.λ.π). Επίσης, φαίνεται να σχετίζεται και με το φύλο, καθώς τα κορίτσια αναφέρουν συχνότερα ενοχλήσεις.
Υπάρχουν όμως τρόποι για να προληφθούν οι ενοχλήσεις λόγω της λανθασμένης εφαρμογής της σχολικής τσάντας;
Χρόνος
Φαίνεται από τις έρευνες ότι η διάρκεια χρήσης της σχολικής τσάντας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εμφάνισης πόνου. Οι έρευνες επισημαίνουν επίσης ότι η χρονική διάρκεια δε πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά.
Βάρος
Το βάρος της τσάντας επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς δε πρέπει να ξεπερνά το 10-15% του σωματικού βάρους του μαθητή. Με άλλα λόγια, η τσάντα ενός μικρού μαθητή 30 κιλών δε πρέπει να ξεπερνά τα 4,5 κιλά. Για το λόγο αυτό, προτείνεται το ζύγισμα του μαθητή και της τσάντας πριν την εφαρμογή.
Κατανομή Βιβλίων στη σχολική τσάντα
Επιπρόσθετα, η άνιση κατανομή του βάρους, μπορεί να επιφέρει ενοχλήσεις. Για το λόγο αυτό, προτιμάται η διαλογή των βιβλίων σε βαριά και ελαφριά, με τα βαριά βιβλία να καταλαμβάνουν τις πίσω θήκες της τσάντας, δηλαδή τις πιο κοντινές θήκες στο σώμα του μαθητή. Η συγκεκριμένη κατανομή βάρους προσφέρει έναν εργονομικό τρόπο κουβαλήματος της σχολικής τσάντας.
Εφαρμογή της τσάντας
Τέλος, η σχολική τσάντα είναι συνετό να προσαρμόζεται στο παιδί διαθέτοντας λουράκια προσαρμοσμένης εφαρμογής στο σώμα. Συγκεκριμένα, προτείνεται η εφαρμογή της τσάντας 5 εκατοστά πάνω από τα ισχία. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό η τσάντα να διαθέτει φαρδιά λουριά, σκληρή εργονομική πλάτη και να είναι κατασκευασμένη από ελαφριά υλικά.
Συνοψίζοντας, το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία σας τονίζει πώς η χρήση της σχολικής τσάντας χρήζει προσοχής από τους γονείς, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες μελλοντικές μυοσκελετικές ενοχλήσεις στους μαθητές.